Burseryd 11-12/8 – Svenska Cupen

I helgen åkte elitgänget (Lundvall, Björn, Emil, Janne, Damian och Matti) till Burseryd i Småland för ett GP samt ett linjelopp ingående i Svenska Cupen.

Södra Hestra Sparbanks GP

Lördagens GP i Burseryd var kryddat av Argos-Shimanos Tobias Ludvigsson, och det skulle visa sig att han tänkte spänna musklerna redan från start. Hög fart direkt och många som ville komma iväg i utbrytning. Efter några av de 20 varven hade en liten grupp fått en lucka på ca 20 sek, men Ludvigsson var inte nöjd med det utan stack iväg solo.

Vi hade fått med Lundvall i utbrytningen, och när Björn hängde på Åbom (CykelCity), som bryggade upp, såg det bra ut för oss. Två man i en 9-mannagrupp med Ludvigsson solo framför.

Klungan höll sig på ca 30 sek avstånd från utbrytarna hela loppet, medan Ludvigsson i sin tur låg ca 1 min före den jagande gruppen.

Lundvall körde in på en fin 7:e plats med Björn placeringen bakom. I klungan spurtade Emil in på 14:e plats, Damian 18:e, Matti 19:e och Janne 27:e.

Västboloppet

På söndagen stod det 81:a Västboloppet på programmet. En erkänt tuff ny-gammal bana med två grussträckor, den första med en hel del rullgrus som ställde till problem, och den andra med ett par backar varav den sista med en riktigt brant knäppa på slutet som skördade sina offer. Och i Bokskogen väntade målbacken vid varje varvning.

Emil och Matti skulle vara mest aktiva från start, och innan milen var körd så var Emil med i en 7-mannautbrytning med 3 Trek, 2 CykelCity och en CK C4. Kort därefter attackerade en Hymercyklist från klungan, och när även Håkan Nilsson stack iväg hakade Matti på. De tre började jaga täten och avståndet var som minst nere i ca 15 sek innan farten ökade ytterligare i täten.

På andra varvet kunde inte favoriterna hålla sig utan bröt sig loss från klungan och tog upp jakten. Lundvall hängde påpassligt på och ute på tredje varvet kom de ikapp Mattis grupp. Gruppen som jagade täten bestod nu av ca 15 cyklister och periodvis drogs den av några Trek-åkare, men ganska snart bröts den jämna åkningen upp av attacker och gruppen splittrades flera ggr för att sedan återsamlas helt eller till del.

I klungan fanns det fortfarande de som hoppades kunna blanda sig i tätstriden, och i en sån attack gick Damian med. De fick en lucka till klungan och jagade gruppen med Lundvall och Matti.

Under tiden fick en Trek släppa i täten, och sedan ytterligare en Trek och en CykelCity, men Emil hängde med bra i fyramannagruppen, som i övrigt bestod av Åleheim (Trek), Åbom (CykelCity) och Peter Carlsson (CK C4). Avståndet till den jagande gruppen varierade mellan ca 1-2 min.

Inför sjätte varvningen attackerade Håkan Nilsson i den jagande gruppen och fick till slut sällskap av en från Trek, en CykelCity och Matti. De fick en lucka på ca 45 sek till de övriga jagande. Tyvärr blev Emil tvungen att släppa täten och blev inhämtad av Mattis grupp. Innan sjunde varvningen kom även Ludvigssons grupp ikapp bakifrån, och det var nu nio cyklister som jagade de tre i täten med Petter Persson (Trek) emellan.

Klungan, som hade legat ett par minuter bakom den jagande gruppen, hade vid det här laget decimerats till ca 15-20 man, och började så smått få upp farten. Där hade vi nu Janne och Björn, samt Damian och Lundvall som blivit inhämtade. Framförallt Björn drog hårt tillsammans med några till. Med drygt ett varv kvar gick dessvärre Lundvall i backen och slog i ena låret hårt och fick bryta. Även Janne gick i backen men kunde ansluta igen med Björns hjälp.

I den jagande gruppen satte Ludvigsson in en hård attack i målbacken ut på sista varvet. Det var så när att Emil kunde gå med, men en grupp med Ludvigsson, tre Trek och två CykelCity kom loss. På den första grussträckan fick först Gingsjö problem med cykeln och fick släppa, sedan punkterade Svensson, som fick ett hjul av Petter Persson. Emil, Matti och Håkan Nilsson körde förbi men blev strax därefter inhämtade av klungan som nu var nere på 10 man, inklusive Janne. Kort därefter kom även Trek-tåget ikapp och började jaga Ludvigssons tremannagrupp.

I täten hade Åleheim och Åbom kört ifrån Peter Carlsson, som blev inhämtad av Ludvigssons grupp. Åbom punkterade på sista varvet, kom ikapp Åleheim, men fick ändå se sig besegrad av Åleheim i spurten. Wilson besegrade Ludvigsson i kampen om tredjeplatsen. Janne körde in på en 14:e plats, Matti 15:e, Emil 18:e och Björn kämpade sig i mål på 21:a plats med svåra ryggsmärtor efter sin hårdkörning i klungan.

Sammanfattningsvis en hård och bra helg för Valhall elit där vi var aktiva och hade folk med i de flesta utbrytningar och var med och fajtades om topplaceringarna.