Prologen

Tour of Jamtland startade på onsdagskvällen med en 2,4 km kort teknisk bana i centrala Östersund, i ett varmt och soligt väder. Startfältet var drygt 80 man stort med flera lag från England och Norge. En så kort prolog torde vara motsvarigheten till ett 400-meterslopp i friidrotten, dvs. bland det jobbigaste man kan göra, eftersom man måste gå nästan på max hela tiden. Direkt efter start var det ett kullerstensparti följt av fyra 90-graderskurvor ner på Strandvägen. Vid vändningen väntade dessutom en liten backe som sög musten ur benen, och sedan gick spurten uppför en liten knix in till målet på Stortorget. Banan tog 3 min 15 sek för de snabbaste och CykelCity tog de fyra första platserna. Daniel Lundvall var snabbast av Valhallarna med en 26:e plats, 13 sekunder efter Christian Bertilsson.

Etapp 1 Östersund – Vemdalen 151 km

Det gick undan från start på första etappen, t.ex. var snittet 51 km/tim efter en mil. Efter en knapp timme hade vi varit med på allt med en eller flera, sedan dök det upp ett blått skåp vid sidan av vägen som vi sket helt fullt så det pös ut mellan gångjärnen… 24 man gick iväg utan att någon av oss åtta var med. INGEN! Vi gick upp och körde, men det var i stort sett Bäckstedts Vättern-gäng som körde där framme så vi tappade bara tid och lade av efter ca en timme. Resten av etappen blev en transportsträcka för oss. Etappen vanns av Christopher Opie i UK Youth före Jesper Dahlström och Michael Olsson CykelCity.

Etapp 2 Vemdalen – Åre 191 km

Det gick undan rätt bra redan från start även på den andra etappen och alla utom Emil och Janne blev avhängda uppför backen till Vemdalsskalet tillsammans med många andra. Wangel och Matti kunde ansluta innan Klövsjö-backen, men i botten på den blev det en krasch som hindrade Emil så han inte kunde gå med de ca 15 bästa klättrarna när de fick en lucka upp mot bergspriset. Wangel och Matti fick släppa igen men kunde gå på karavanen och ansluta utför.

Trek var inte nöjda med den grupp som gått iväg utan körde in den. Efter en timme hade vi ett snitt på 45 km/tim trots Vemdals- och Klövsjöbackarna. In mot spurtpriset i Svenstavik efter 6 mil tog attackerna vid och vi hade med minst en i varje utbrytningsförsök.

Efter spurtpriset kom en 9-mannagrupp iväg där Matti satt med. Även Wangel jagade men kunde inte ansluta.

De flesta lag hade någon med i utbrytningen, varav ingen var ett hot i sammandraget, och klungan slog av på farten så att luckan ganska snabbt blev 1-2 min.

CykelCity tog ansvaret för att hålla farten i klungan, och för övriga var det bara att vänta på målgången i Åre.

Samarbetet i tätgruppen var ganska bra och efter drygt hälften av de 19 milen var luckan uppe i ca 4 min. I brist på annat att göra lekte utbrytarna “undvik Svarte Petter”, som var en liten norrman, knappt en tvärhand hög. Ingen ville ligga bakom honom, vilket resulterade i ständiga rockader i gruppen…

I en lång slakmota med 4 mil kvar satte Johan Landström, CykelCity, in en attack. Petter Persson, Trek, svarade och fyra man blev avhängda, men den lille norrmannen lyckades komma ikapp igen. In mot Åre började det kännas så smått i benen och det taktiska spelet tog vid, varvid farten sjönk. Med 17 km kvar visades en skylt med 3:10 till klungan, med 5 km kvar var det 2:25, och sen 1 km senare var det plötsligt 1:10. Inte helt 100 att de tidsangivelserna var aktuella, men det var som det var. Vid första varvningen på toppen av den branta backen upp mot Hotell Tott var täten på klungan bara 50 m bakom utbrytarna.

I klungan hade Damian och Lundvall lyckats ansluta ett tag efter Svenstavik och laget försökte nu placera Emil högt upp inför avslutningen, så han satt med i täten av klungan när de närmade sig utbrytningen. En som inte nöjde sig med det var norske U23-mästaren som attackerade och körde ikapp utbrytarna på varvet inne i Åre.

Med bara målbacken kvar kunde Matti inte gå med i utbrytningen längre utan blev passerad av täten på klungan med knappt 500 m kvar. Surt efter 13 mil i utbrytning…

1:an och 2:an i totalen, Jesper Dahlström och Chritopher Opie, kom nästan ikapp den norske U23-mästaren, men inte riktigt. Emil körde in på 16:e plats och Matti blev 25:a.

Etapp 3 Trondheim – Åre 214 km

På avslutningsetappen väntade knappt 22 mil med flera tuffa backar i Norge och stigningen upp till gränsen som grädde på moset. Vi hade dessvärre blivit kraftigt decimerade sedan Björn tvingats bryta pga sina ryggsmärtor och Emil och Janne blivit sjuka.

Rätt full fart från start blev det även på den sista etappen av ToJ. Efter ca en mil gick en större grupp iväg där Lundvall satt med. In i första backen efter ca 2 mil högg det i benen på Matti och Damian, men de kom ikapp igen i utförskörningen. Trek och CykelCity mfl drog i klungan så det gick ihop strax efter första bergspriset efter ca 4 mil. Innan dess hade dock Wouter Sybrandy, Sigmasport (5:a i totalen), Jonas Bjelkmark, CykelCity (9:a) och Alexander Gingsjö, Trek, (16:e) gått loss. De fick snabbt en stor lucka när farten i klungan slog av helt. I det läget hade CykelCity tappat ledningen till engelska Sigmasport och Trek hade tagit över 3:e platsen. Avståndet var som mest uppe i 13 minuter innan CykelCity började köra tillsammans med ett par från Trondheims VK (som skulle tappa från 6:e till 8:e i totalen om utbrytningen höll undan).

Det blev mest en transportsträcka till foten på den långa stigningen upp mot gränsen efter 13 mil. Thomas och Wangel gick med bra i stigningen, medan övriga fick ge sig i klättringen upp mot Storlien.

Väl över gränsen tog Bäckstedt med UK Youth över taktpinnen för att försöka ta tillbaka 2:a platsen, men det var för sent. Utbrytarna höll undan med ca 8 min. Med ca 25 km kvar attackerade Gingsjö, och han och Bjelkmark körde ifrån Sybrandy tillräckligt för att Bjelkmark skulle ta hem slutsegern med Sybrandy på 2:a plats och Gingsjö 3:a i totalen. Gingsjö vann också etappen.

Wangel och Thomas gick mål med klungan och Damian och Matti med grupetton.

Sammanfattningsvis en rolig och bitvis händelserik tävling, med ett antal jävligt långa och jobbiga backar. Vi missade katastrofalt nog att gå med i den stora utbrytningen till Vemdalen på första etappen, annars var vi med på det mesta. Men det blev inga framskjutna placeringar i och med missen på första etappen och då Emil var krasslig redan från start och sedan inte kunde köra sista etappen.