KM-Cup

KM-Cupen är Valhalls egna klubbmästerskapscup. Den avgörs varje år och består oftast av cirka sex deltävlingar. En deltävling kan vara alltifrån linjelopp, tempolopp, GP-lopp till eliminerings- och backtävling. KM-cupen är av Valhallare och för Valhallare. Även cyklister från andra klubbar får delta i själva deltävlingarna, men de kan inte vinna cupen.

KM-cupen bygger på enkelhet. Och en del prestige. Och ibland fika…

Valhallarna har kämpat om KM-Cupen sedan starten 1990 (då var det en tävling per år). Några år före millennieskiftet drog det nuvarande formatet igång och det har stått många minnesvärda bataljer i klassiska deltävlingar och korats många värdiga segrare sedan dess.

Några av de mest klassiska deltävlingarna genom åren är Ghetto GP, Breviksgirot, Ronde van Gaarnsvijken, Sista tröjan ut m.fl. Några av de som har fajtats hårdast om totalsegern är Stefan Larsén, Jesper Näsvall, Mario Toledo, Fredrik Almgren, Per Strömblad och Gustaf Wangel.

Tre cuper

I KM-cupen ingår egentligen tre cuper:

  1. Den viktigaste är KM-cupen (totalcupen) – i den deltar alla utan indelning i ålder eller kön. Vinnaren av denna blir klubbmästare och får ta med sig vandringspriset hem till bokhyllan.
  2. Damcupen – i den deltar, som namnet antyder, damerna i Valhall.
  3. +40-cupen – i den deltar man automatiskt fr.o.m. det år man fyller 40.

Damcupen och +40-cupen kan alltså vinnas av andra cyklister än totalsegraren, och vid säsongsavslutningen utropar vi alltså tre vinnare!

Så räknas poängen

Poängen baseras på antalet deltagare. Är det 15 deltagare får ettan 15 poäng, tvåan 14 o.s.v. ner till siste man som får en poäng. Dessutom får de tre första bonuspoäng – ettan 5 bonuspoäng, tvåan 3 bonuspoäng, trean 1 bonuspoäng. Totalt får alltså ettan i exemplet 15+5 poäng, tvåan 14+3 poäng, trean 13+1 poäng, fyran 12+0 poäng ner till siste man eller kvinna som får en poäng (om denne går i mål). Att delta lönar sig med andra ord alltid. Går man inte i mål däremot så får man ingen poäng, men deltagandet räknas ändå in för poängberäkningen för de som går i mål.

Är det tre startande eller färre utdelas inga bonuspoäng.

I Damcupen och +40-cupen får den bäst placerade i varje “grupp” (dam eller +40) lika många poäng som antal startande deltagare från samma grupp, plus bonuspoäng enligt samma system som i totalcupen. Detta innebär att den som kommer 5a totalt på ett KM-lopp, men är bäst i sin grupp av sex cyklister, får sex poäng plus fem bonuspoäng, och så vidare.

Ledartröja

Ledartröjan bärs av totalledaren i KM-cupen. I årets första lopp bär förra årets totalsegrare tröjan.

Totalvinnare

Vinner cupen gör den cyklist som har flest antal poäng efter årets sista deltävling, och efter att ett resultat/deltävling har räknats bort för de som kört samtliga lopp. Innehåller cupen sex deltävlingar räknas alltså bara de fem bästa resultaten. På så vis har man råd att missa ett lopp utan att missa chansen till en bra placering. Har två cyklister samma poäng vinner den med flest antal höga placeringar.

Totalvinnaren får behålla ledartröjan till nästa år. Dessutom får han eller hon CK Valhalls vandringspris med sitt namn ingraverat.

Ställningen och poängen kommer givetvis kontinuerligt finnas utlagd på hemsidan.

Regler

Den som anordnar en deltävling bestämmer reglerna för den deltävlingen.

Arrangera deltävling i KM-Cupen m.m.

För att få en inbjudan, resultatlista etc. publicerad skicka den till webmaster.

Kontakt

Kontaktperson för KM-Cup är ordföranden (ordforande@ckvalhall.se)

Kompiscrossen

kompiscrossen.se finns all information du behöver.