Klassika rundor

Rosenhill

En av pärlorna på söndagarna. Det finns flera olika rundor för att komma till Rosenhill, men hur man än kommer dit är bullarna alltid grymma. Den klassiska vägen går ut via Aspudden och ut till Bornsjön. Där brukar det alltid hetsas lite med en återsamling efteråt. Sedan fortsätter färden mot Södertälje och på dagarna när man känner sig pigg blir det en sväng runt Viksberg. Efter Södertälje kommer backen upp mot Hall, nu börjar fikat närma sig och det första rycket brukar komma ungefär här. Sedan är det fritt fram att köra på sista milen till fikat där vi samlas igen.

Efter fikat så forsätter rundan över kullarna fram till Tungelsta. Därifrån vänder man hemåt via Haninge och Länna.

Bornsjön

Vi kör ut via Aspudden där vi delar upp oss i grupper för uppvärmning och fortsätter sedan genom Mälarhöjden, Skärholmen, Fittja. Lite längre transportsträcka än de andra rundorna, men när vi väl kört den sista återsamlingen vid Botkyrka kyrka väntar 45 minuter härlig smärta som under de ljusaste sommarkvällarna kan bli förlängd till 60 eller 90 minuter beroende på om vi kör Viksbergsbacken eller kanske till och med två varv runt sjön. Vägen runt Bornsjön är fantastiskt naturskön för att vara så nära stan, men samtidigt ordentligt kuperad med många kurvor som minimerar möjlighet till vila och ger otaliga möjligheter till attacker. Vägavsnittet söder om sjön är mer plan men är å andra sidan öppen för kantvinden som ofta ger fin möjlighet för de sista utbrytningarna att hålla innan vi går in i den sista slakmotan innan spurtbacken och “målet” vid kyrkan där vi återsamlas igen för en oftast lite lugnare transport tillbaka.

Årsta Havsbad

När det ryktas om att rundan för dagen är Årsta Havsbad får varje Valhallare något speciellt i ögonen. Årsta Havsbad är kanske den mest legendariska rundan för Valhallcyklister. Alla har sin version av rundan, alla har sitt älsklingsavsnitt och sitt hatparti. Alla har blivit fett avhängda någonstans ute på fälten vid Årsta havsbad. Många har också denna runda som en slags markör eller milstope i sin utveckling som landsvägscyklist. Ett träningspass runt Årsta havsbad avslutas alltid med en extrem smak i munnen. Antingen den beska smaken av förnedring, eller den söta underbara smaken av odödlighet.

Det finns ett antal varianter av turen. Alla avgår från Hammarby sjöstad (utanför cykelbutiken Trispot): Den klassiska, Den korta och Den nya. Det finns dessutom olika alternativ på dessa tre.

Den klassiska rundan utgår från Hammarby sjöstad (utanför cykelbutiken Trispot) och inleds med uppvärmning till Älta längs Ältavägen. Därefter trissas farten upp på genomfartsvägarna genom bostadsområdena i Trollbäcken, Vendelsömalm och Brandbergen. Vill det sig riktigt illa kan man åka av redan i Vendelsö, men i normalfallet är hela gruppen intakt hela vägen ut till Brandbergen. Efter Brandbergen blir vägen större och bättre lämpad för snabb cykling och det är också här brukar det smälla till på allvar. På Dalarövägen och i backen upp mot Haninge Golfklubb brukar de som inte är topptränade få smaka på såväl styrlinda som riktig tjock mjölksyra. Ska man dessutom vinna den mest prestigefulla skylten av dem alla – Årsta havsbad – måste man i princip ha mjölksyra till gröten på morgonen. Därefter vänder man åter till Västerhaninge, Jordbro och Farsta för att avsluta med ett riktigt uppdrag vid Enskededalen. Denna sista sträcka upplevs mycket olika beroende på hur vältränad man är och framförallt på hur man disponerat sina krafter under första halvan av passet. Har man lagt upp det väl kan man under passets andra halva få öva sin skalle och oavbrutet på kämpa mot en stark önskan att bara skita i allt och lägga ner. Belöningen kommer vid ankomsten till Enskededalen då en skön känsla av triumf sköljer genom kroppen varefter man rullar hem genom stan som en hjälte!

Den korta versionen inleds på samma sätt. Dock kommer man att ta en genväg mellan Dalarövägen och Västerhaninge och i stället få känna på kantvind på de öppna fälten. Här har man stora möjligheter att få erfarenhet av skillnaden mellan en bra och en dålig placering i samband med kantvind. från Västerhaninge åker man sedan samma väg hem och även om denna runa är kortare finns goda möjligheter till att få uppleva pina på hemvägen.

Den nya versionen är framtagen för att minimera antalet trafikljus. I detta fall utgår man från Hammarby sjöstad och kör ut bakvägen via Enskede, Farsta och Länna. Optimalt är att organisera uppvärmning på denna sträcka. Från Lännas industriområde startar man sedan med en skön böljande väg mot Lissma varefter man svänger ut på tvärleden mellan Haninge och Huddinge för att sedan svänga in i Jordbro industriområde. Härifrån kommer man ut i Västerhaninge och där väljer man varvet mot Årsta havsbad antingen fram- eller baklänges. Sedan tillbaka till Länna samma väg. Denna runda ger möjlighet till långa utbrytningar då sträckningen är relativt kontinuerlig. Den offensiva attackerar redan vid starten för att sedan försöka hålla undan till Årsta Havsbads-skylten. Den taktiskt lagde avvaktar till Västerhaninge varefter hen försöker skapa en ny utbrytning. Hur man än lägger upp det har denna rundan det mesta. Små backar, med-, mot- och kantvind, tekniska partier i Jordbro industriområde och om man inte är helt slut avslutas rundan med en målbacke upp mot Lännas industriområde. Från Länna ordnas lämpligen en gemensam cykling hem. Detta innebär ofta att de som inte riktigt fått nog ska trissa upp tempot, vilket gör att de som kört sig sönder och samman helt ofrivilligt får träna pannbenet ordentligt.

Årsta Havsbad är en Valhall-klassiker och hur man än väljer att sätta ihop rundan kan det aldrig blir fel!

Vaxholm

Vi kör i regel ut via Universitetet och därifrån finns ett antal olika rundor att välja på. Vägarna norr om Stockholm är superfina, särskilt runt Vallentuna som kan nås via Skålhamra eller Angarn. Annars är en favoritrunda det vi brukar kalla för ”Långa Vaxholm”.

Långa Vaxholm körs ut via Täby, förbi Angarn och Brottby för att svänga tillbaka mot Åkersberga på andra sidan den vackra Garnsviken. Där finns en grym backe som det inte sällan trissas i. Dagens första Kung/Drottning är den som är först över krönet. Gruppen återsamlas på toppen för att sedan åka via Svinninge mot Vaxholm. Sista 12 kilometrarna in till Vaxholm går över Bogesundslandet, vilket är en fantastisk väg; kuperad, slingrig och härligt jobbig. De som fortfarande har fräscha ben brukar vilja trycka på lite här och den största Kungen/Drottningen för dagen är den som är först över bron som leder in i Vaxholm.

Väl i Vaxholm blir det allt som oftast en fika på utmärkta Café Silltruten. Vägen tillbaka går via Rydbo hem till stan igen. Totalt tar rundan cirka 4,5 timmar.